”Med gröna ögon hemma och på arbetet”
Övningsuppgift 1, Lp0375: Trädgård, park och landskap: Bebyggelsemiljöns gröna kulturarv (10p)
Institutionen för landskapsplanering, Alnarp, SLU.
Ladda hem dokumentet här.
Anna Andréasson
Våren 2005
HSB bostadsrättsföreningen Lessö ligger i kvarteret Tomtebo, stadsdelen Västra Innerstaden, delområdet Rönneholm i Malmö. Föreningen omfattar 123 lägenheter och 5 lokaler, bl.a. en före detta bensinmack, en bilförsäljningsfirma och en färghandel. Fastigheten heter Tomtebo 13, och avgränsas i norr av Kramersvägen, i öster av Mariedalsvägen, i söder av Köpenhamnsvägen och i väster av cykelvägen Dammfrigången. Byggnaderna ritades av HSB arkitektkontor i Malmö i samarbete med arkitekten Thorsten Roos, och stod färdiga 1953.
Fram till mitten av 70-talet gränsade gården till en gles villabebyggelse med stora lummiga trädgårdar. Av de gamla villaträdgårdarna återstår idag bara en del större träd som bevarades på de kringboendes begäran då villorna revs. Gårdens första utformning följde säkert samma principer som byggnaderna, det vill säga ett bra boende för vanliga människor, typiskt för tidens anda inom HSB. Under 80-talets andra hälft var man tvungen att reparera tätskiktet i garaget som ligger under gården och i samband med detta togs växtligheten bort och gården asfalterades. Vid slutet av 90-talet var det dags for renovering. En ny plan ritades av Per Renwert på PR Markdesign, och 1999 förvandlades gården åter till en grön oas där det är trevligt att vistas.
Uppsatsen utgör en individuell övningsuppgift inom kursen ’Trädgård, park ocb landskap – Bebyggelsemiljöns gröna kulturarv’ (lOp) på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Alnarp. Fokus för uppgiften är bebyggelsemiljöns gröna vardagsmiljöer. Uppgiftens syfte är att med hjälp av tillgängliga källor översiktligt dokumentera och analysera två områden, hemmets och arbetets kvarter, ur ett trädgårds-, park- och landskapshistoriskt perspektiv.
Material och Metod
Äldre kartmaterial har framförallt hämtats digitalt från Malmö Stads Atlas (Stadsbyggnadskontoret, Malmö Kommun). övriga fotografier, planer och information har tillhandahållits av föreningens styrelse genom Hans Åke Svensson.
Uppgiften omfattar två miljöer, hemmets och arbetets kvarter. Redovisningen har av praktiska skäl delats i två delar. Den föreliggande delen omfattar hemmets kvarter d.v.s. HSB Brf. Lessö i Malmö. Studien har fokuserats på föreningens gård eftersom denna bedömts som föreningens viktigaste ”gröna miljö”. Mindre planteringar finns också mot gatan på husets övriga tre sidor.
Figur 3. Malmö 1853. Brf Lessös nuvarande plats markerad ungefärligt med vitt.
Studerar man kartan från 1917 ser man att Rönneholm och Terningsholm finns kvar, och att en hel del mindre bebyggeJse också vuxit fram, framförallt i form av stora villor. En av dessa villor var Tomtebo, som i dagligt tal oftast kallades Kramerska villan, eftersom den byggts av den förste ägaren av Hotell Kramer vid Stortorget. De första hyreshusen i grannskapet byggdes vid sekelskiftet i anslutning till Kronprinsens Husarregemente (1897-1927) och var främst avsedda för regementets anställda, 1. Landsvägen förbi Rönneholm och Terningsholm låg där lokalgatan Rönneholmsvägen ligger idag, och en mindre väg, som verkar ligga däe cykelvägen Dammfrigången ligger idag, förband villorna Tomtebo och Dammfri med landsvägen.
Under 1940- och 50-talen byggdes mycket lite inne i den gamla stadskärnan i Malmö. Istället koncentrerade man sig på tidigare obebyggd mark i stadens utkanter. Vid mitten av 30-talet utformade stadsingenjören Erik Bülow-Hübe flera funktionalistiska stadsplaner för olika områden, bland annat detta. I början av 50-talet följde man fortfarande i stora drag denna stadsplan, även om husen som uppfördes utformades i en för tiden mer modernt stil, som brukar betecknas ”funktionell tradition” eller ”nyrealism”. Stilen har sin grund i funktionalismens formspråk, men man använde även traditionella inslag som t.ex. sadeltak. Den största delen
av husen från perioden 1945-55 består av lamellhus i tre eller fyra våningar med flacka sadeltak. Det finns också ett tydligt släktskap med samtida dansk arkitektur, 2.
Mellan 1945 och 1955 byggdes över 19 000 nya bostäder i Malmö. Den största delen, eller knappt hälften, var lägenheter på två rum och kök, som ansågs lagom för en tvåbarnsfamilj. De dominerande byggherrarna var HSB och MKB. Under de första åren efter 1945 var knappt hälften av de nya lägenheterna bostadsrätter, nästan uteslutande förvaltade av HSB föreningar. Därefter sjönk andelen bostadsrätter, men de utgjorde fortfarande omkring en tredjedel, 3.
En ganska stor del av bebyggelsen i stadsdelen Rönneholm tillkom under 1930-talet och årtiondena strax efter. Köpenhamnsvägen anlades 1945, och under det följande årtiondet tillkom en hel del bebyggelse längs den nya gatan. Bland annat lät HSB bygga ett antal stora flerfamiljshus som kom att förvaltas av tre HSB föreningar; Bornholm, Lessö och Ärö. Byggnaderna ritades av HSB arkitektkontor i Malmö i samarbete med Thorsten Roos (1906-1969). Husens fasader karakteriseras av ett gediget danskinspirerat tegelarbete som blir varierat och omväxlande bl.a. genom användandet av olika tegel, i rött och gulvitt, 4.
2 Tykesson, 2001, s. 20
3 Tykesson, 2001, s. 24
4 Tykesson, 2001, s. 5
5 Tykesson, 2001, s.28
6 Eriksson, 2001, 252ff
7 Tykesson, 2001, s.22
8 Malmgren, 2002, s.4
9 Hans-Åke Svensson, muntlig uppgift
10 Blennow, 2002, s.340
8. Senare utveckling & gården idag
Vid mitten av 70-talet revs de sista villorna väster om gården, och ersattes av fyra sexvåningshus och en enplansbyggnad med förskola. Tack vare att boende i närheten engagerade sig, fick man dock kommunen att spara en del av de äldre träden, som idag ger områdets grönska en uppvuxen och lummig prägel. Tyvärr har almsjukan gjort att en del träd nyligen fått sågs ner, men de som finns kvar pryder fortfarande sin plats.
Under 1980-talets senare hälft blev man tvungna att laga garagets tätskikt, och i samband detta tog alla planteringar bort och hela gården asfalterades 11• På asfalten målades parkeringsplatser och för att fa lite grönska placerade man ut stora krukor som bland annat innehöll små bergtallar.
Krukornas form gjorde dock att en del av de boende gav dem öknamnet ”likkistorna”.
Vid slutet av 90-talet blev det slutligen dags att renovera både balkonger och gård. Firman PR Markdesign anlitades för att rita en ny plan för gårdens utformning (se Bilaga) och anläggningsarbetet utfördes 1999.
Källförteckning
Tykesson, Tyke (Red.) 2001. Bostadsmiljöer i Malmö. Inventering. Del 1: 1945-55. Storstadens arkitektur och kulturmiljö. Länsstyrelsen i Skåne län och Malmö Kulturmiljö.
Eriksson, Eva 2001 Den moderna staden tar form – arktiekrur och debatt 1910-35. Ordfront Förlag.
Blennow, Anna-Maria 2002. Europas trädgårdar. Bokförlaget Signum.
Otryckta källor
Malmgren, Gunnar 2004. Bostadsrättsföreni11gen Bornholm under 50 år 1954-2004. Bostadsrättsföreningen Bornholm, HSB.
Kartmaterial från det digitala arkivet Malmö Stads. Malmö Stads Stadsbyggnadskontor.
Muntliga källor
Svensson, Hans-Åke. Vicevärd och styrelseledamot i HSB Brf. Lessö.
Bildförteckning
Omslagsbilder. Överst: se figur 6, underst: Foto Anna Andreasson 2004.
Figur 1. Malmö StadsAtlas. Utdrag ur Malmö Stads registerkarta, Stadsbyggnadskontoret, Malmö Kommun. Figur 2. Malmö StadsAtlas. Utdrag ur Flygfoto/Ortofoto, Stadsbyggnadskontoret, Malmö Kommun.
Figur 3. Malmö StadsAtlas. ’Karta öfver staden Malmö med dertill lydande egor’ Gustaf Ljunggren, 1853. Figur 4. Malmö StadsAtlas. ’Karta öfver Malmö Stad’ Anders Nilsson, stadsingenjör, 1917.
Figur 5. Flygbild över Malmö. Mariedalsvägen. Foto: K E. Rosenqvist. Godkänt av Försvarsstaben nr 4037-
1957. Fotografiet tillhör HSB Brf. Lessö.
Figur 6. Två bilder tagna vid samma tillfälle av okänd fotograf, tillhör HSB Brf. Lessö.
Figur 7. Förstoring av en del av fotot i figur 5.
Figur 8. Förstoring av en del av det ena fotot i figur 6.
Figur 9. Asfalten tas bort. Foto från 1999, tillhör HSB Brf. Lessö.
Figur 10. Foto av gården från 2001, tillhör HSB Brf. Lessö.
Figur 11. Foto av gården från 2001, tillhör HSB Brf. Lessö.
Figur 12. Foto Anna Andreasson 2004.
Bilaga
Skissförslag för ny utformning av gården till Brf. Lessö av Per Renwert, PR Markdesign, Malmö. 1998.